Alles dat je moet weten over vintage kleding

Het dragen van vintage kleding wordt steeds meer mode. De kledingstijlen van vroeger, denk aan jaren 60 kleding krijgen weer een geheel nieuw leven. De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items. Vaak wordt dit nog wel eens verward met retro kleding. De vintage kleding koop je het Liefst van goede kwaliteit en is sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een ‘minimale ouderdom’ van 25 tot 50 jaar aangehouden.

Het woord vintage wordt vaak onterecht gebruikt voor onder andere kleding en meubels met een ouderwets uiterlijk. In de meeste gevallen is vintage kleding dus tweedehands. Wij vertellen je er hieronder graag meer over.

Vintage kleding voor dames

Voor dames is er een uitgebreide keus in allerlei verschillende vintage kleding. Met vintage kleding gaan we dus even terug in de tijd. Vaak begint vintage kleding vanaf de jaren 50 tot de jaren 80 of 90. In die periode van tijd zijn er allerlei verschillende stijlen ontstaat. In de jaren 50 was het de tijd van de wederopbouw en dat zie je terug in de uiteenlopende materialen die er in die tijd voor de kleding werd gebruikt. Voor dames waren de kraag, pof-mouwtjes, roesels, randjes en strikjes die helemaal in de mode waren.

Elke periode had weer zijn eigen kleding statements. Zo was de jaren 60 gebaseerd op kleding van grote muziek-, film- en televisiesterren. De jaren 70 de broeken met wijde pijpen en kleurrijke bovenstukken. Bij dames waren dat vooral de Hongaars geborduurde blouses, Mexicaanse poncho’s en Peruviaanse capes. Maxi jurken en rokken waren ook erg populair bij dames. In de jaren 80 stond de kleding bekend om het minimalisme. Vrouwen droegen bijvoorbeeld weinig accessoires en zowel het esthetische als praktische aspect van kleding werd belangrijk gevonden. Net als in de jaren ’70 was ook in de jaren ’80 sportkleding populair.

Heren vintage kleding

Naast dames is er natuurlijk voor de heren ook een ruim aanbod in vintage kleding. Ook daarvoor gaan we graag even terug in de tijd. Voor heren waren in de jaren 50 getailleerde kostuums helemaal hot en happening! Denk aan pantalons met bretels, polo’s of overhemden met een spencer voor de avond. In de jaren 60 veranderde deze vrij nette kledingstijl. Mannen droegen steeds vaker strakkere jasjes en broeken, en begonnen steeds meer te experimenteren met verschillende (pastel)kleuren. Dit kwam mede door Italiaanse mode invloeden.

In de jaren 70 was het natuurlijk de Hippie kleding. Die outfits bestonden uit de bell-bottom spijkerbroeken in combinatie met losse ruitjes overhemden, T-shirts en overgebleven militairenkleding. De bewustwording van fairtarde kleding van bio katoen en geproduceerd in eerlijke omstandigheden werd in de jaren 80 vooral belangrijk. Sportieve kleding werd een populaire kledingkeus. Naast de meer sportkleding werden er ook meer kleuren gedragen. Mannen droegen bijvoorbeeld steeds vaker een gekleurd overhemd of shirt onder hun jasjes en blazers. Ook de zomerse Hawaï blouse werd bijzonder populair.

Waar op letten bij het kopen van vintage kleding?

Hoewel de definitie van vintage redelijk afgebakend is, is het goed om te weten dat de term vintage regelmatig onterecht wordt gebruikt. Een kledingstuk of meubel dat oud lijkt is dus niet per definitie vintage. Laat je dus niet te makkelijk inpakken door deze term. Producten met een vintage look kunnen leuk zijn, alleen kijk altijd of het ook echt een vintage item is. Bij vintage horen ook accessoires en schoenen en in de meeste gevallen is alles dus tweedehands.

Author: Kim

Share This Post On