Hoe kies je het juiste slot voor jouw woning?

Een degelijke inbraakpreventie voor jouw woning start bij de keuze voor een stevig slot. Wie op zoek gaat naar een nieuw slot, heeft doorgaans keuze uit tal van verschillende modellen en soorten sloten. Denk aan cilindersloten, bijzetsloten, insteeksloten, oplegsloten, enzovoorts. Het maakt een slot kiezen bepaald niet makkelijker. Waarop moet je letten, wanneer je een slot aanschaft? Kun je een nieuw slot zelf op je deur monteren, of doe je er verstandig aan hier de hulp van een slotenmaker voor in te schakelen? In dit artikel lees je er meer over. Bij het plaatsen van een nieuw slot wil je niet alleen verzekerd zijn van een stevige, degelijke oplossing; het slot moet qua uitstraling passen bij het interieur in huis en de stijl van je woning als geheel.

Slotschild bepaalt de uitstraling van het slot

Sloten bestaan uit verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen als de cilinder, het slotschild, enzovoorts. Van deze onderdelen bepaalt met name de cilinder de degelijkheid van het slot. Kies bijvoorbeeld altijd voor een cilinder met anti-kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is al jaren een van de meest gebruikte inbraakmethodes onder inbrekers, naast bijvoorbeeld de klopsleutelmethode. Een minder grote impact op de veiligheid van een slot heeft het slotschild. Een slotschild bepaalt de uitstraling ervan. Kies je voor een modern, strak slotschild? Ga je voor een slotschild met een zwarte kleur, om de deur een klassiek of bijvoorbeeld industrieel tintje te geven? Je wilt er zeker van zijn dat het slot qua uitstraling past bij de rest van de woning.

Kijk naar de kwaliteit van sloten op ramen en deuren

Zoals reeds werd aangehaald, is het zaak te kiezen voor een cilinderslot met anti-kerntrekcilinder. Dit is niet het enige aspect wat de degelijkheid van een slot bepaalt. Let bijvoorbeeld ook op de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) aan een slot gegeven heeft. Deze beoordelingen lopen uiteen van nul tot en met maximaal drie sterren. Het aantal sterren geeft een indicatie van de weerstand die sloten bieden aan inbrekers bij een inbraakpoging. Overigens betekent de keuze voor een slot met drie sterren niet, dat een inbraak per definitie onmogelijk is. Het is om deze reden belangrijk om een stevig slot te combineren met een alarminstallatie en bijvoorbeeld een beveiligingscamera.

Verschillende soorten sloten voor ramen en deuren

Bij de keuze voor een nieuw slot worden verschillende varianten aangeboden. Het meest gekozen is het cilinderslot. Dit type slot leent zich uitstekend voor het beveiligen van deuren. Op ramen wordt vaak gekozen voor een bijzetslot, waarbij men onderscheid maakt tussen insteek- en oplegsloten. Deze bijzetsloten zie je niet alleen terug op ramen, maar bijvoorbeeld ook op de schuttingdeur, de deur van een losstaand schuurtje en die van het tuinhuis.

Modern bluetooth slot voor woningen

Populair is tegenwoordig de keuze voor een slot welke werkt op basis van bluetooth. Je hebt er geen fysieke sleutel meer voor nodig; de deur open je met je mobiele telefoon. Bij deze moderne sloten wordt een kastje op de cilinder van het slot geplaatst. Het kastje zorgt voor het ontgrendelen ervan.

Author: Kim

Share This Post On