Sieraden worden overal ter wereld gedragen. In bijna elk werelddeel zie je gouden en zilveren sieraden terugkomen. Maar wist je dat de manier waarop sieraden worden gedragen per cultuur kan verschillen? Ook het uiterlijk en de wijze waarop sieraden worden gemaakt zijn per cultuur bepalend. Omdat je hier vast nog nooit eerder bij stil hebt gestaan, geven we jou met dit artikel een kijkje in de wereld van sieraden.
Geschiedenis van antieke sieraden
Gouden en zilveren sieraden hadden vroeger een heel andere functie dan nu. Tegenwoordig draagt men sieraden om de kleding te verfraaien. In bijvoorbeeld de Romeinse tijd droeg men sieraden om kleding bij elkaar te houden. Denk aan broches om de toga’s en jurken om het lichaam te houden. Een sieraad was ook een machtssymbool. Hoe imposanter het sieraad, hoe hoger in aanzien.
De functie van sieraden
Sieraden hebben nog andere functies. Het was ook een symbool om te laten zien van welke familie je afkomstig was. In de Romeinse tijd kende men al de zegelring. Aan de ring was te zien tot welke stam je behoorde. Voor de armere mensen was een sieraad een soort pensioenvoorziening voor later. Een gouden ketting of tand werd verkocht als men de oude dag had bereikt. Bovendien was het een begrafenisverzekering. In het Egyptische Rijk werden de sieraden bij de doden in de graftombe gelegd, met de bedoeling dat de dode geïdentificeerd kon worden.
Hoe worden sieraden nu gebruikt?
Sieraden hebben nu niet meer de functie om kleding bij elkaar te houden of om een dode te identificeren. Het wordt echt puur gebruikt om de look te verfraaien. Gouden en zilveren sieraden wisselt men met elkaar af. Goud wordt meestal gedragen op feesten en partijen. Zilver is ook mooi bij een alledaagse outfit. Aan de andere kant is een sieraad nog steeds een statussymbool. Kijk maar naar koninklijke families en de juwelen die zij dragen.
Sieraden verschillen per cultuur
Sieraden verschillen niet alleen met de tijd, maar ook per cultuur. In de stammen van Afrika worden juwelen vaak gesierd met haren, veren, gekleurde kralen en tanden van dieren. In Europa zie je veel edelstenen terug. Indiase armbanden zijn vooral voorzien van gekleurde kralen en goud. Bovendien hebben Indiase armbanden op een huwelijk weer een andere betekenis dan op een verloving. Sieraden verschillen ook per gelegenheid qua functie en look.
Indiase armbanden
Indiase armbanden en kettingen hebben een belangrijke plek in de Indiase traditie. Meestal worden de sieraden door vrouwen gedragen. Het verschilt echt per gelegenheid, leeftijd van de vrouw en zelfs per stam of streek welke sieraden worden gedragen. In de meeste culturen zie je wel een verwijzing naar de lotusbloem of een Indiase god. Dat is wat de mensen in India bindt en dat is te zien in de juwelen.