Teekwerende wandelkleding

Als u van het buitenleven houdt en vaak activiteiten in de natuur uitvoert (bijv. wandelen, vissen, natuur fotograferen), dan is het belangrijk dat u aandacht besteedt aan het voorkomen van met name tekenbeten. De teek kan ernstige ziekten overbrengen zoals Ziekte van Lyme of Tekenencefalitis, een vorm van hersenontsteking. Jaarlijks worden veel mensen besmet na een tekenbeet.

Vanaf de lente, de start van het insectenseizoen, tot eind september wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn in vochtige en groenrijke locaties. In deze periode kunt u het beste insectenwerende wandelkleding dragen als u de natuur in gaat. Insectenwerende middelen werken ook goed bij teken.

U kunt het risico op een tekenbeet verlagen door het dragen van teekwerende wandelkleding, de onbedekte huid in te smeren met een insectenwerend middel (bijv. DEET), dichte schoenen, lange broek, lange mouwen en hoed of cap te dragen. Daarnaast is het aan te raden struikgewas en dichte begroeiing te vermijden.

Teekwerende wandelkleding kunt u op 2 manieren verkrijgen:

  • U kunt uw wandelkleding inspuiten met het insectenwerende middel DEET. Dit middel werkt ongeveer 6 uur, dus veelal dient deze behandeling op een dag herhaald te worden.
  • U kunt kleding kopen dat bij de productie al is geïmpregneerd met het insectenwerende middel Permetrine.

De met permetrine behandelde kleding heeft een beschermende laag, waardoor beten van insecten (teken, wespen, muggen, etc.) worden voorkomen. Als een teek op de kleding komt, raakt deze bedwelmd en valt vanzelf na enkele seconden van de kleding.

Teekwerende wandelkleding geïmpregneerd met permetrine kan 80 – 100x worden gewassen op 60°C zonder verlies van bescherming. Na deze wasbeurten bevat de kleding alsnog de dubbele hoeveelheid benodigde werkzame stof.

Ondanks het dragen van teekwerende wandelkleding is het raadzaam om na outdoor activiteiten uw lichaam altijd te controleren.

Author: Kim

Share This Post On