In schoenenzaken kom je nette schoenen tegen van 80 euro maar ook van 180 euro, wat is nu precies het verschil tussen deze paar schoenen? Het grote verschil, op de kwaliteit van de materialen, productie wijze en land van constructie is de maakwijze het meest doorslaggevend in de prijs.
Er zijn ruwweg twee verschillende manier om schoenen te maken, de Ago en Goodyear maakwijze. Met maakwijze bedoelen we de manier waarmee de bovenkant van schoen aan de zool wordt bevestigd. Al deze drie manieren hebben hun voor en nadelen.
Ago maakwijze:
De eerste maakwijze is de Ago manier. Bij de Ago maakwijze wordt het bovenleer op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm vastgezet aan de binnenzool.
Voordelen:
Het is een goedkope manier om de zool te bevestigen waardoor de totaalprijs van de schoen iets lager wordt. Ook leent deze methode zich ideaal om rubberachtige zolen te bevestigen, denk aan vrijetijdschoenen zoals sneakers of bouwschoenen.
Nadelen:
Helaas is het bij deze manier niet mogelijk om te zool te vervangen na slijtage. Dan zal je dus de hele schoen moeten vervangen in plaats van alleen de zool.
Goodyear maakwijze:
De Goodyear maakwijze komt voor bij de meest exclusieve herenschoenen van de topmerken. Het bovenleer wordt om de leest geslagen. Met een horizontale stiksel van binnenuit wordt het bovenleer bevestigd aan de zoolrand en aan de brug. De ruimte die hierdoor is ontstaan wordt opgevuld met een kurk laag, die zich naar de vorm van je voet vormt. De loopzool wordt hierbij met een verticale stiksel, door de zoolrand heen, bevestigd aan de loopzool.
Voordelen:
Omdat er op twee niveaus gebruik gemaakt is van stiksels is het erg gemakkelijk om hier een nieuwe zool onder te plaatsen. Deze manier van produceren zorgt voor kwalitatieve goede schoenen, Floris van Bommel gebruikt deze manier ook.
Nadelen:
Deze manier van produceren heeft helaas wel invloed op de prijs van de schoen, deze zal omhoog gaan. Gelukkig weegt niet op tegen de lange levensduur van de schoen.