Wat maakt een onderbroek een goede onderbroek?

De onderbroek, je kunt hem niet meer wegdenken uit het hedendaagse tijdsbeeld! Vandaag de dag zijn er veel varianten. Onderbroeken met allerlei patroontjes, boxershorts, Beeren ondergoed, noem maar op. In de tijd van Adam en Eva was er nog geen onderbroek, zij bedekten zichzelf met vijgenbladeren. Later ontstonden er varianten die gedragen werden uit bijvoorbeeld hygiënische of religieuze redenen. Wanneer ontstond de onderbroek nu precies? Hoe zagen de eerste onderbroeken eruit? Allerlei vragen die je jezelf misschien stelt bij het lezen van deze blog. Dus hieronder wat leuke onderbroek feitjes!

De eerste onderbroek

De eerste onderbroek was de lendendoek en lap, 2000 voor Christus werd deze al bedacht. Het was een bedekkende stof die je middels een riem of koord op zijn plaats kon houden. In bijna alle samenlevingen waar naaktheid een taboe was, werden deze ‘onderbroeken’ gedragen. Hiervan zijn restanten gevonden in Egypte samen met overblijfselen van een man die ongeveer zevenduizend jaar geleden leefde. In de late Middeleeuwen ontstonden er braies: korte of middellange broeken met een gulp, die je als man en waarschijnlijk ook als vrouw kon dragen. Als vrouw droeg je ook vaak een onderrok in die tijd. In de zestiende eeuw droeg je als man dikwijls een schaamzak of krullezak. De modellen waren erg degelijk. Herenstrings met tijgerprint of Beeren ondergoed dames kon je je in die tijd echt niet voorstellen!

Opkomst van de onderbroek

In de zeventiende eeuw zie je al modellen die enigszins lijken op onze hedendaagse variant, gedragen door Italiaanse en Franse dames van adel. Aan het begin van de 19e eeuw ging ook de Britse adel deze varianten dragen. In de loop van de 19e eeuw zie je een belangrijke ontwikkeling, want onderbroeken werden gemeengoed voor alle mannen en vrouwen van alle sociale klassen. Als vrouw zijnde kon je vanaf die tijd de in 1812 in Frankrijk ontstane ‘pantalette’ met lange pijpen, kantjes en open kruis dragen; de eerste onderbroek voor dames. In Nederland en Vlaanderen werd deze onderbroek vanaf 1900 ‘snelzeiker’ genoemd.

Ontstaan van de slip en boxer

Je merkte vanaf die tijd dat er meer en meer verbeteringen aangebracht werden bij het fabriceren van de onderbroek. Vanaf 1930 kon je steeds meer onderbroeken zonder broekspijpen kopen; deze slips raakten ingeburgerd voor beide geslachten. De boxershort was ook al op de markt, toen nog in een ruimzittende versie. Tijdens het begin van de twintigste eeuw zie je dat comfort en veiligheid belangrijker werden. Nieuwe stoffen, zakken en flappen werden gebruikt en er werd elastiek toegevoegd aan de taille, de formaten werden kleiner. In de jaren ’60 kwam de string in opkomst en ook werden er bij het fabriceren van de slips allerlei vrolijke prints en kleuren aangebracht. De onderbroek (die vroeger ook nog eens lelijk was) diende dus niet enkel meer voor het praktisch nut maar werd een waar mode-item!

De hedendaagse onderbroek

Ook mannen zijn door de eeuwen heen steeds meer na gaan denken over duurzaamheid, draagcomfort en sexappeal. Als man heb je vandaag de dag ruime keus uit diverse slips, boxershorts en boxer briefs in vele stijlen en kleuren. Voor jou als vrouw, die vooral let op stijl, is er een enorm assortiment aan slips, bikinibroekjes, boyshorts, strings maar ook hipsters en bloomers te koop. Er is superveel online te bestellen. Handig, vooral in deze coronatijd. Wat dacht je van een leuk printje, zoals Beeren ondergoed, zebra- of sterretjesmotief? Zelfs thermo-ondergoed kun je kopen. En natuurlijk kun je voor kinderen ook veel bestellen. Dus wat je ook kiest, Beeren ondergoed dames, een felgekleurde string met gekke print, of een degelijk model: vandaag de dag ben je hoe dan ook verzekerd van een comfortabele keus!

Author: Kim

Share This Post On